Liverpool körde över Manchester City – som väntat

Liverpool v Manchester City - Premier League

Det ökända Liverpool-tåget tuffade fram i maxfart med lokföraren Alex Oxlade-Chamberlain upekandes riktningen med nyfunnen självklarhet. De röda såg ut som det klart bättre laget matchen igenom och tvingade Manchester Citys spelare att kliva av sitt tåg i förtid. Trots detta dyker Liverpools obligatoriska och punktliga urspårning upp för att (nästan) förstöra kvällen.

Snacket inför matchen handlade till stora delar om detta kunde vara matchen då City äntligen förlorade efter 23 ligamatcher utan förlust denna säsong och 30 om man räknar in förra säsongen. I Liverpool-lägret var det förväntansfullt och hungrigt, i City-lägret spänt och nervöst. Gabriel Jesus och David Silva saknades båda hos bortalaget, två av de absolut viktigaste spelarna för City denna säsong. Liverpool saknade visserligen sin nya härförare i försvaret, Virgil van Dijk, men det rådde ändå stor optimism bland supportrarna. Tidigare möten lagen emellan hade visat att Liverpool om några har vad som krävs för att rubba denna fantastiskt väloljade maskin som Manchester City har utvecklats till. För en icke insatt person hade denna match på pappret sett ut som en säker krysstvåa på tipset. För dem som följt Liverpool de senaste åren var det uppenbart att skrällen låg i luften trots att City officiellt var favoriter. Detta var en match där Liverpool hade allt att vinna och City allt att förlora, och det syntes på planen.

Personligen trodde även jag på förhand att Liverpool på allvar kunde störa City, men med en sådan fantastisk spelare som Kevin De Bruyne och hans leverans kändes det som en nästan omöjlig uppgift för dem röda att inte släppa in minst två mål. När jag såg laguppställningarna blev jag dock lite mer övertygad om Liverpools chanser. De ställde nämligen upp med mittfältet Can-Wijnaldum-Chamberlain, ett synnerligen löpstarkt och fysiskt mittfält, perfekt för det presspel som skördat Liverpool sådana framgångar mot spelande lag som City och Arsenal. Innan matchen började hade jag skrivit upp några punkter i mina anteckningar om intressanta frågetecken som skulle kunna uppstå i matchen.

Joe Gomez har haft problem vid ett par tilfällen med att hålla koll på motståndare som smyger sig in bakom ryggen på honom. Hur skulle han klara av De Bruynes patenterade genomskärare från kanten och Citys snabba spelvändningar med hjälp av krossbollar?

City har denna säsong spelat med centrala mittfältare som söker sig ut mot kanterna för att hitta yta och med ytterbackar som fyller deras hål centralt i banan. Kan detta innebära öppen gata på kanterna för Liverpools snabba yttrar, Mané och Salah?

Loris Karius står i Liverpools mål i en Premier League-match för fjärde gången denna säsong, dessa tillfällen är vilt spridda över säsongen hittills. En relevant fråga är hur Klopp tänker med rotationen, men inte lika relevant som frågan om varför Karius får spela alls, och framförallt i en såhär stor match? I princip varje gång jag sett honom spela har han varit osäker i många situationer, men framförallt tycker jag att han ser ut att sakna grundegenskaper som målvakt, rädda skott verkar t.ex. inte höra till hans styrkor. Skulle Karius sumpa Liverpools chanser att knipa tre poäng i den här matchen?

Matchen börjar i högt tempo, men det är inte det Premier League-tempo som ibland uppstår när lagen tappar kontrollen över spelet. City kontrollerar spelet och i den sjunde minuten kombinerar de på högerkanten och De Bruyne rinner igenom och lyckas på något kila in bollen fram till Sterling trots att tre Liverpool-spelare befinner sig mellan dem två blåklädda. Just då kändes det som att jag hade varit otroligt naiv när jag gett Liverpool så goda chanser i matchen och underskattat hur bra detta City-lag faktiskt är. Då plötsligt visar Alex Oxlade-Chamberlain äntligen varför Liverpool köpte honom för dyra pengar. Otamendi halvvinner en nickduell mot Salah och påväg tillbaka till eget mål upptäcker han samme Salah löpandes till höger, varpå han flyttar sig i den riktningen för att täcka en eventuell passsning. Detta skapar yta för Oxlade som tar fram alla sina främsta egenskaper i en enda sekvens, snabbheten, genombrottsförmågan och ett rakt spel. Han sprintar förbi Fernandinho som knappt hinner uppnå ett kylskåps hastighet innan Oxlade dunkat bollen i mål förbi en tveksam Ederson. 1-0 Liverpool och ett otroligt viktigt mål för deras matchbild.

Om det är något jag lärt mig under de år jag kollat på fotboll så är det att ett tidigt mål är otroligt viktigt för att spelande lag ska kunna luckra upp lågt stående försvar. Ett tidigt mål tvingar motståndaren att öppna upp sig mer och då City inte direkt var något riskminimerande lag till att börja med så kändes det onekligen som att matchbilden kunde komma att passa Liverpool alldeles utmärkt. City hetsade dock inte upp sig alltför mycket inledningsvis utan fortsatte kontrollera matchen med sitt metodiska sökande efter ytor. Defensivt satte de en hög press som ofta tvingade Liverpools försvarare att slå långt. Detta är målet med Citys press, men trots att det uppnådde det hade de svårt att få riktigt grepp om matchen. Detta berodde till stor del på den beslutsamhet och pigghet som Liverpool-spelarna visade upp i duellerna matchen igenom. Nästan varenda andraboll slutade med att en rödtröja hamnade rättvänd och direkt kunde ta fart mot mål, vilket för övrigt var precis hur Oxlades mål tillkom. Många av de chanser Liverpool skapade tillkom på detta sätt. Framförallt kom de igen på kanterna, precis som jag förutspått, men att de därifrån gång på gång skulle hitta ytor mellan Citys ytterbackar och mittbackar var inte lika väntat och Manchester-lagets backlinje såg både osäker och otrimmad ut. Generellt såg Liverpools lag betydligt bollsäkrare och lugnare ut än vanligt. Joe Gomez och Emre Can är de tydligaste exemplena på detta, då båda dessa spelare tidigare visat upp en brist på teknik och framförallt kyla. Detta gjorde att även när Liverpool inte hittade någon yta på kanterna att slå bollen till Mané eller Salah på så kunde de ändå behålla bollen och samla välbehövliga krafter som har tenderat att sina i slutet av vissa matcher. City gjorde inte heller en bedrövlig halvlek men hade svårt att komma till några riktigt farliga chanser. Dem få de skapade uppstod när laget överbelastade en kant med överlappningar och rörelse från flera spelare samtidigt, men kanterna utnyttjades på tok för sällan av City med tanke på hur utraderad Agüero blev av Lovren (!) och Matip. I den 41:a minuten inträffar dock det jag misstänkte på förhand; Gomez har inte riktigt koll på vad som befinner sig bakom honom, nämligen en ung tysk vid namn Sané som tar ner bollen på ett utsökt sätt. Krossbollen från Gündogan är nästan löjligt fin, men det är definitivt en missbedömning av Gomez som ger Sané chansen att gå mot mål. Skottet ska Karius självklart rädda, men även detta var väntat. I mina ögon är Karius helt enkelt inte tillräckligt bra för att spela på den här nivån, och släpper man in så enkla mål som detta så kostar det ofta laget poäng. 1-1 i halvtid.

Även andra halvlek börjar olycksbådande för Liverpool då City gång på gång hittar De Bruyne rättvänd gång på gång under de första tio minuterna, vilket sannerligen inte är något positivt för vilket motståndarlag som helst. Även Liverpool hittar en rättvänd spelare när Wijnaldum ger sig iväg på äventyr. Tyvärr för Liverpool har holländaren ett par snäpp upp till belgarens nivå. City ser hungrigare ut än i första halvlek, möjligen lite för hungriga, i den 59:e minuten slår nämligen Wijnaldum ut hela Citys mittfält med en enda tvåmeterspassning på egen planhalva, vilket lämnar backlinjen, rak som uppmätt med ett vattenpass, exponerad. Eftersom backarna ligger i en så rak linje blir det möjligt för Oxlade att trä in en perfekt boll till Firmino som alldeles för enkelt får skuffa undan Stones och vackert chippa in bollen. Balansen i Citys mittfält har blivit skev, när Liverpool vinner bollen är Sterling och Sané nästan nere vid deras straffområde och en enorm yta mellan mittfält och backlinje uppstår när De Bruyne tappar bollen. Detta avstånd mellan lagdelarna var något som skulle komma att straffa sig senare. Men först ska Liverpool lyckas med sin press perfekt ett par gånger. Först skjuter Mané i stolpen, som en varning för som komma skulle, innan Citys vanligtvis så tekniska spelare schabblar bort bollen till Salah som ger Mané en andra chans. Senegalesen sätter den i taket men Liverpool var inte färdiga där. Ytterligare några chockerande felpassningar från Otamendi och kompani följer i vad som närmast kan liknas vid en kollektiv kollaps kombinerat med ett adrenalindopat Liverpools ofattbart intensiva jagande, vilket når sin kulmen i 75:e minuten då vänsterbacken Andy Robertson pressar hela Citys backlinje och Viasat-kommentatorn Niklas Holmgrens hjärta på egen hand. Ytorna mellan Citys försvar och mittfält blir nästan övertydliga när Ederson bara sex minuter efter Manés 3-1-mål assisterar Salah till 4-1 för Liverpool, en otroligt kaotisk period av matchen. Sista kvarten lugnar sig dock matchen betänkligt och mina anteckningar består mest av noteringar om hur osäkert båda dessa målvakter agerar i många situationer. Framförallt Karius fick mig att reagera när han slår ut med armarna som för att visa att han har kontroll över situationen samtidigt som Otamendi nätt och jämt missar öppet mål. I den 84:e minuten visar City upp hela sin reportear när Milner fintas bort utanför straffområdet, vilket startar en vacker kombination som avslutas med ett kyligt avslut av Bernardo Silva. Inte mycket att säga om det målet, det är riktigt bra gjort av City helt enkelt. Desto mer går att säga om 4-3-målet, när Lovren stöter högt upp för att sedan släntra tillbaka precis i tid för att feltajma en nickrensning. Gündogan får en halv evighet på sig att sikta in sig och gör mål. Om det inte var tillräckligt tydligt innan så visade Lovren precis att han aldrig kommer att hålla för att spela på den här nivån. Inte ens i en av sina bästa matcher någonsin för Liverpool kan han hålla sig i schack matchen igenom. I en annan match hade den grodan mycket väl kunnat kosta Liverpool poäng, likaså Karius tabbe. Det håller helt enkelt inte med spelare som ger bort mål stup i kvarten. Detta är dock inte enbart en fråga om spelarkvalité då Klopps lag alltid haft problem med att stänga matcher (något vi garanterat kommer prata mer om i ett framtida inlägg) och hade City fått in ett sista mål hade det liknat en parodi på den fart och fläkt-fotboll som Klopp för med sig. Guardiolas backar är också misstagsbenägna, men då City så sällan satts under bra press och dessutom haft bollen i princip hela tiden har de blivit mycket mindre exponerade än förra säsongen. I slutändan vinner Liverpool klart rättvist och står för en imponerande insats. Men att korthuset faller ihop så ofta som det gör är inte något som ska sminkas över med segrar eller van Dijks, även om fansen självklart ska fira denna imponerande seger. Det är någonting med Klopps filosofi som gör hans lag inkababla till att lugnt och säkert spela hem matcher, inte ens 4-1-ledningar är säkra, uppenbarligen. När det gäller City så finns det inte alltför mycket att säga, efter en ofattbart imponerande svit var det givet att den någon gång skulle avslutas, och det råkade bli idag. Det finns skäl att vara oroad över den mentala och tekniska kollapsen och överlag dåliga insatsen, men icke att förglömma är att Liverpool gör en fantastisk insats och dessutom kommer in i ett stim i mitten av andra halvlek där de hade kört över vilket lag som helst. En fantasisk Premier League-match, hög kvalité och minst sagt underhållande. Det enda som oroar mig är de eventuella hälsoproblem som kan ha drabbat respektive lags supportrar till följd av denna match.

Liverpool 4-3 Manchester City

Matchens lirare: Alex Oxlade-Chamberlain

 

Axel Berggren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s